|
STRADUNIA
Nasza wieś... Wasz Świat !!!
|
Pieniny - warto się wybrać |
Autor |
Wiadomość |
Gopi [Usunięty]
Poziom: 15
|
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2007 15:44 Pieniny - warto się wybrać
|
|
|
Robi się ciepło, lato tuż tuż, wakacje za pasem, więc czas pomyśleć o jakichś wypadach:
Warto się wybrać w PIENINY, a tam wiele ciekawych miejsc, atrakcji, i szczytów do zdobycia, (dla początkujących - bo nie za wysokich):
- Zamek w Czorsztynie (Nad Jeziorem Czorsztyńskim, na skalistym wzgórzu, ruiny zamku z XIV wieku);
- Zamek w Niedzicy (Mury niedzickiego zamku stanowiły scenografię filmową; kręcono tu zdjęcia do , "Janosika", "Wakacji z duchami" i "Białej Damy". Przed wejściem do zamku stoi oryginalny znak ostrzegający o działalności duchów od godziny 21 do piania koguta).
-Spływ Przełomem Dunajca (największa atrakcja Pienin, około 3 godziny podziwiania przyrody Pienin z tratwy flisackiej i niezapomnaine przeżycia);
A do zdobycia:
- Sokolica (747m n.p.m) - (Obok Trzech Koron najpopularniejszy i najpiękniejszy szczyt Pienin, leżący przy zakończeniu Przełomu Dunajca w tzw. Pieninkach. Jej skalne ściany opadają pionowymi urwiskami w stronę Dunajca. Z wierzchołka jest zachwycający widok. Szlaki wejściowe prowadzą one ze Szczawnicy i Krościenka.
- Trzy Korony (982m n.p.m) - ( najwyższy i najbardziej interesujący wierzchołek we właściwych Pieninach, leżący po polskiej stronie. Wierze skalne przypominają koronę, a z najwyższej wieży Okrągłej (Okrąglica, Okrúhlica) jest zachwycający widok na urwiska Przełomu Dunajca. |
|
|
|
 |
km
administrator
Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2005 Posty: 888 Skąd: Stradunia
Poziom: 26
|
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2007 23:04
|
|
|
Byłem raz ze znajomymi podczas pobytu w Tatrach na jedniodniowej "odskoczni" w Pieninach.Weszliśmy na Trzy Korony,a po zejściu poszliśmy na spływ Dunajcem.Pieniny mają swój urok i warto w nie pojechać choć osobiście wolę Tatry. |
|
|
|
 |
gmatek
medal za tyle postów!

Poziom: 11
|
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2007 23:29
|
|
|
Ja to wogule wole góry niz morze. W gorach mozna podziwiac bardzo ardzo piekne widoki. fakt ze trzeba duzo chodzic ale warto !!!!! |
|
|
|
 |
Gopi [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 23 Kwi, 2007 10:39
|
|
|
Zgadzam się z Tobą Krzysztof! Ale to góry bardziej dla miłośników niż dla amatorów. Trzeba mieć kondycje żeby zdobyć taki Giewont (1894m.npm) czy Kasprowy (1987m. npm). A o pięknym upalnym dniu to już nie wspomnę - ktoś kto będzie pierwszy raz w górach to będzie sobie "dreptał po języku", ostatnie poty wylewał, i w połowie powie mam dość, to nie dla mnie.
A Pieniny to można powiedzieć dla nas spacerek,a dla innych też spory wysiłek.
Ja tam też wolę konkretniejsze szlaki!!!
Chętnie się wybiorę z Wami!:lol: |
|
|
|
 |
Kamila [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 23 Kwi, 2007 21:46
|
|
|
Ja tez byłam kiedyś w pieninach na wycieczce <ogólnie atmosfera była super> , ale góry same w sobie też, chociaż musze przyznać, że bardziej wolę morze. no ale jak na dobrą wycieczke przystało są tez fotki z Pienin
 |
|
|
|
 |
Pisces and Leo
zaczyna na forum
Poziom: 2
|
Wysłany: Sro 25 Kwi, 2007 11:37
|
|
|
No warto się tam wybrać! Byliśmy tam kilka razy pod namiotem na polu namiotowym w Krościenku!!! Ale ładnych parę lat temu!!! |
|
|
|
 |
|
|