|
STRADUNIA
Nasza wieś... Wasz Świat !!!
|
symbole Straduni :) |
Autor |
Wiadomość |
C.A.M.P.I.N.O
medal za tyle postów!
Wiek: 44 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 565 Skąd: Düsseldorf
Poziom: 21
|
Wysłany: Pią 28 Gru, 2007 12:23
|
|
|
jasiu napisał/a: | Od paru lat na ulicy opolskiej w okresie swiąt Bożego Narodzenia montowane są gwiazdy, które nocą przystrajają naszą wioskę. Myślę że to promuje w pewien sposób Stradunię pdziękowania dla tych którzy czynią to co roku Inne wioski mogą pozazdrościć
Kiedy szliśmy z pasterki pomyślałem sobie jak fajnie byłoby gdyby na Powstańców Śląskich też zaświeciło coś na słupach, a wiem że już krążył taki pomysł, może na następny rok jestem chętny do pomocy |
Ja jestem dugi do pomocy i myślę, że nie ostatni:) |
|
|
|
 |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Sob 02 Sie, 2008 06:28
|
|
|
KRYTA TRYBUNA dla widzów(kibiców) piłki nożnej i TENISA ZIEMNEGO,to kolejny SYMBOL STRADUNI...
Postawiono ją w miejscu,gdzie spełniać będzie podwójną rolę(dla kibiców piłki nożnej i tenisa ziemnego).
Deszcz i palące słońce, mogą sobie już być(będąc jednocześnie,stworzą tęczę).
WIELKIE PODZIÊKOWANIE należy się wszystkim budowniczym tej inwestycji.Dobrze by było,aby znalazł się ktoś,nazwijmy go rzecznikiem "prasowym"(albo forumowym),który zapamiętał,albo zapisał wszystkich budowniczych tego zadaszenia.
Niechby powstała w ten sposób,taka kronika tego przedsięwzięcia.Od początku do końca.Od rzuconej myśli(pomysł rzucono po ścięciu drzewa?...),poprzez tartak,przechowywanie,a potem dyskusje o wyglądzie(najpierw wirtualne),a dalej już praca w pocie czoła...
Znając te wszystkie trudności i problemy, z jakimi borykali się budowniczowie,zapewne spojrzymy na to dzieło z uszanowaniem i należnym szacunkiem.Zarówno starsi jak i młodsi miłośnicy sportu. |
|
|
|
 |
C.A.M.P.I.N.O
medal za tyle postów!
Wiek: 44 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 565 Skąd: Düsseldorf
|
Wysłany: Pon 04 Sie, 2008 18:39
|
|
|
Drzewo na nasze zadaszenie zostało pocięte w sobotę 23 lutego 2008 podczas ośmiogodzinnej "akcji tartak". Ekipa ochotników składająca się z kibiców, działaczy i piłkarzy poświęciła ten czas na pracę w tartaku w Mechnicy, aby pociąć drzewo na odpowiednie elementy na nasze zadaszenie. Całość nadzorował szef tartaku a nasza załoga mu asystowała:) Cięcie odbywało się oczywiście wg. miar przygotowanych wcześniej przez Janka i Romka. Jasiek zadbał o to, aby „drwalom” nie zabrakło sił, więc w przerwach była kawa i kanapki ze świeżych bułeczek.
A tak wyglądał efekt naszej pracy: prawie 8 metrów sześciennych!!!!
A tu w ramach przypomnienia: tak wyglądało to miejsce jeszcze parę tygodni temu...
W akcji „tartak” uczestniczyli:
Henryk Drescher
Roman Hytrek
Janusz Michna
Paweł Miczka
Paweł Torka
Patryk Drescher
Marek Ochlast
Specjalne podziękowania dla Romka i Marcina za transport i załadunek! |
|
|
|
 |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Sro 06 Sie, 2008 09:23
|
|
|
Bardzo fajny opis i zdjęcia...
A następne kroki może...
Te najważniejsze...Czyli budowlańcy krytej trybuny...
A były to trudne dni,a jakże wzniosłe!... |
|
|
|
 |
Dawid OKR
weteran forum

Wiek: 28 Dołączył: 12 Gru 2007 Posty: 131 Skąd: Stradunia
Poziom: 10
|
Wysłany: Sro 17 Gru, 2008 20:38
|
|
|
Teraz dzięki tej trybunie nasze boisko nie wygląda na zwykłe boisko lecz na piękny stadion |
|
|
|
 |
Romano
medal za tyle postów!

Poziom: 13
|
Wysłany: Pon 01 Cze, 2009 17:28
|
|
|
Anonymous napisał/a: | :o Kasztan przy szkole został posadzony jak to już było napisane przez Konrada Jasnego w jego pierwszy dzień w szkole 1 września 1909 r. Czyli za 3 lata kasztan będzie miał 100 lat!!! |
Zbliża się data 100 -lecia "urodzin" kasztana na szkolnym boisku... |
|
|
|
 |
Romano
medal za tyle postów!

Poziom: 13
|
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 21:46
|
|
|
No i zapomnieliśmy...
Kilka dni temu KASZTAN przy szkole "obchodził" 100 lat !!!
Wielu ludzi w Straduni,pamięta jeszcze Konrada Jasnego,tego który posadził na początku XIX wieku,kasztan,który do dzisiejszego dnia jest ozdobą ulicy która nazywała się kiedyś Głogowska,potem Wiejska(potocznie),a obecnie ul.Powstańców Śląskich(od kiedy?,wie ktoś).
No,ale urodziny minęły...
Życzmy więc naszemu staruszkowi następnych wieków,choć znając życie,prędzej znajdzie się ktoś nadopiekuńczy i uzasadni wycięcie drzewa,pod pretekstem niebezpieczeństwa...Przecież ma już 100 lat... |
|
|
|
 |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Czw 11 Lip, 2013 07:58
|
|
|
Dawid OKR napisał/a: | Moim zdaniem trzeba by było zrobic herb Straduni. Foter opowiadał mi że kiedyś istniał herb Straduni, ale nie wie dlaczego zniknął. Jestem ciekawy czy ktoś wie jak on wyglądał Jężeli nikt nie wiedział by o nim należałoby zrobic nowy na którym znajdował by się młyn, kasztanowiec, kościół oraz zdięcie starej Odry. |
Powyższy cytat pochodzi z...2007r. Wtedy forum "hulało,że hej...",były pomysły,konkursy,aktywność wielu.Wtedy nie było jeszcze "naszej klasy" i "facebooka".
Ale wracając do pomysłu o herbie,to mam w posiadaniu odbitą pieczatkę z herbem Straduni.
Jest to obrazek ze snopem zboża,a na nim skrzyżowane kosa i grabie. Kiedyś Stradunia,jak i inne wioski rolnictwem stały,więc i te symbole na herbie.
Propozycja z młynem,kasztanem nawet niezła,ale może gdyby ktoś zaprojektował nowy herb,to tamte elementy należałoby także umieścić.
Herby na "podzielonym" obrazie,często wyrażają stare i nowe czasy.Przykładem może byc herb Gminy Walce,gdzie umieszczono piastowski krzyż i z nowych czasów postać Biskupa Ordynariusza. |
_________________ "Możemy być tylko tym, kim jesteśmy, nikim więcej i nikim mniej."
T. Goodkind |
|
|
|
 |
|
|